2012-11-13

Glitter är en av norra Europas ledande modekedjor, som säljer smycken och accessoarer i 250 butiker i Norden och Polen och har ca 1.400 anställda. Av dem finns 75 butiker i Norge med ca 480 anställda. Nu kommer svenska Viametrics att räkna de norska kvinnor som är Glitters huvudsakliga kunder. – Vi valde Viametrics därför att de hade goda referenser, den bästa uppföljningen, god tillgänglighet, bra service och en kontaktperson, som är till pass, säger Kristin Skjelfjord Bergman, som är Country manager för den norska delen av Glitters verksamhet. – Vi har lyckats etablera oss bra på den norska marknaden och vi är mycket stolta över att vi har fått just Glitter som en av våra viktigaste kunder, säger Niklas Andersson, försäljningschef för Viametrics. 

Större fokus på fler avslut och större snittköp
Det är ingen slump att just den norska delen av Glitterkedjan nu installerar Viametrics besöksräknare. Man har påbörjat en stark ökning av marknadsföringsresurserna och Norge blir något av ett pilotland. – Vi vill få bra metoder för benchmarking, coacha vår personal i säljarbetet, utvärdera kampanjer och få en bra och kostnadseffektiv tidsplanering för butikspersonalen. Med Viametrics system kan vi sedan sätta upp nyckeltal som gör att vi får fokus på både fler avslut och högre snittköp, säger Kristin Skjelfjord Bergman. Även om den svenska marknaden har flest Glitterbutiker så har de norska butikerna störst omsättning. – Det beror nog mest på att vi har en äldre målgrupp än de andra länderna där Glitter är etablerad, tror hon.

Kraftig expansion med nya butiksetableringar
Glitterkedjan ägs sedan 2004 av detaljhandelskoncernen Bergendahl & Son. Det är i år 20 år sedan den första Glitterbutiken öppnades i Skövde av grundaren Sven-Axel Svensson. Han ägde ursprungligen en tobaksaffär i Söderköping, där idén föddes att starta en grosshandel med bijouterier. Efter hans bortgång tog KF Invest över företaget under några år tills Bergendahl & Son och den anrika familjen Bergendahl tog över. Därefter påbörjades en kraftig expansion med nya butiksetableringar och trendkänsliga inköpare.

Trendiga kollektioner från ett 50-tal leverantörer
I en Glitterbutik kan man finna runt 4.000 olika produkter. Det är allt från klassiska och trendiga smycken, klockor, accessoarer, hårprodukter, halsband, armband, örhängen, väskor, kosmetika, allt i trendiga kollektioner som man hämtat från ett 50-tal internationella leverantörer. Själv bär Kristin Skjelfjord Bergman dagligen ett Glitterarmband och när hon har tid att besöka en av den dryga 70-talet norska Glitterbutikerna botaniserar hon bland både armband, halsband och väskor.
– Det ska vara något trendigt, säger hon.