Ur & Penn förbättrar sin butiksservice med Viametrics besöksräknarsystem
Sveriges största klockkedja Ur & Penn med drygt 90 butiker har valt Viametrics som sin leverantör av kundräknarsystem. – Vi testade noggrant tre leverantörer men valde till sist Viametrics eftersom man har bra teknik, bra support och kan erbjuda lättillgängliga och tydliga rapporter. Dessutom förstår man verksamheten, är initierade och engagerade. Det var avgörande, säger drift- och etableringschefen Sven-Olov Johansson. – En krävande kund som Ur & Penn gör att vi kan betrakta oss som en av de allra främsta leverantörer av besöksräknarsystem, inte bara i Sverige, säger Niklas Andersson, marknadschef för Viametrics.
Bästa läge, bästa service, bästa produkter, bästa priser
Ur & Penn finns etablerade på drygt 90 platser i landet, de flesta är helägda. Fyra butiker har dessutom nyligen öppnats i Finland och man har expansionsplaner framöver i Skandinavien. Kedjan omsätter runt 380 Mkr och har ca 500 anställda. Ägare sedan tio år är Klockgrossisten i Norden, KIN. Inriktningen är modevaror till lågpris med betoning på klockor, men också olika slags bijouterier s.k. fashion jewelry. – Vi vill ligga tidigt i modetrenderna och klockor är idag mer mode, som många använder för att förstärka sin personliga stil, säger Sven-Olov Johansson. De vanligaste kunderna är modeintresserade kvinnor mellan 15 och 35 år. Sven-Olov Johansson pekar på att Ur och Penns utbud kan kategoriseras som impuls- och spontanköp. – Därför är det viktigt att vi alltid ligger i bästa läge, att vår servicenivå är på topp, att vi har de mest intressanta produkterna och de bästa priserna, säger han.
Vilka butiker är bättre än andra och vad kan vi lära av det?
En hög servicenivå är ett bärande moment i affärsidén och ett viktigt konkurrensmedel. Därför är det också viktigt att kunna mäta det. Det handlar om hur många besökare som man kan få intresserade att komma in i butiken. Och hur många av dem som blir en kund dvs köper något. Och hur många av dem som vill komma tillbaka. – Vi mäter kontinuerligt konverteringsgraden dvs hur många av våra besökare köper också varor, dvs blir köpande kunder. Det hänger dels på vårt produktutbud men i minst lika hög grad på hur skickliga vi är i vår service. Vilka butiker är bättre än andra och vad kan vi lära av det? Här kommer bl.a. Viametrics besöksräknare in i bilden, säger Sven-Olov Johansson.
Erling Persson första butik innan H&M
Ur &Penn var faktiskt Erling Perssons allra första företag, alltså före H&M och startades så tidigt som 1943. Den första säljsuccén var en röd julstjärna i papper. Sedan följde kulspetspennor efter köpet av Pennspecialisten och sedan succén med de japanska Seikoklockorna. Butiksnamnet Ur & Penn tillkom 1974. Tiderna förändrades dock och kundernas efterfrågan med det. Kulspetspennor blev allt billigare och tid kunde man få reda på utan en klocka på armen. Strategin kvarstod dock med små butiker på bästa säljläge.
Presenter till barnbarnen eller ett trendigt ur till hustrun
Själv går Sven-Olov Johansson in i någon av Ur & Pennbutikerna för att köpa presenter till sina barnbarn, en populär väckarklocka kanske? Eller en spännande armbandsklocka? Till sin hustru köper han då och då ett trendigt armbandsur i mellanprisklassen. Och sedan också för att få service på sina egna klockor. – Service är ett annat bärande element i vår affärsidé, säger han.