2010-10-18

När andra semestrar jobbar våra produkter!
Så kan man utrycka Viametrics satsning på landets turistbyråer, som senaste året visat stort intresse av att installera besöksräknarsystem. En orsak är de senare årens allt större turistströmmar till Sverige som har ökat antalet nyfikna och Sverigehungriga både inhemska och utländska besökare till turistbyråerna. Då har behovet uppstått att veta mer hur besöksströmmarna fördelar sig över veckans dagar och dygnets timmar. På så vis kan man bättre organisera bemanningen och kundanpassa öppettiderna.

Viametrics har installerat besöksräknarsystem hittills i ett flertal turistbyråer från Trelleborg och Malmö i söder till Abisko i norr och däremellan i Alingsås. – Vi har anpassade system för olika offentliga institutioner, inte bara turistbyråer utan också till exempel bibliotek. Kraven på service har ökat även här och ett sätt att tillgodose informationsbehovet hos besökarna är att veta när de kommer och hur många de är vid olika tidpunkter. Då kan turistinformatörer och bibliotekarier finns på plats när besökarena vill träffa dem, säger Peter Skoglund på Viametrics.

Hobbex ny kund från september:
“Vår expertis kan bidra till mindre kedjors expansion”
De stora rikstäckande kedjorna i all ära men för Viametrics är de mindre butikskedjorna minst lika intressanta. Ett exempel är Boråsföretaget Hobbex, som på några år har etablerat ett tiotal butiker runt om i landet. Viametrics har hittills installerat sin utrustning i tre av dem.

Hobbex har ett 1.000-tal artiklar i sortimentet och är ledande inom radiostyrt och luftvapen. Andra områden är musik, elektronik, friluftsliv och Hobbex´ klassiska område “de roliga prylarna”. Artiklarna kan också köpas i företagets internetbutik. Känd är också Hobbex-katalogen som läses av 100.000-tals svenskar varje år. Butikerna finns idag i Borås, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Strömstad och Sundsvall.

-Hobbex är en jätteintressant kund för oss, säger Johannes Anderklint på Viametrics. Det är roligt att arbeta med en kund, som behöver vår expertis och inte bara ett besöksräknarsystem. Runt ett tiotal butiker är dessutom en bra nivå för oss. Då är vi med i företagets expansion och bidrar till att utveckla försäljning och marknadsföring. Vår expertis kan med andra ord bidra till mindre kedjors expansion.

Nu är Viametrics är på plats i Stockholms kulturliv
Nu har Viametrics trängt in i själva hjärtat av Stockholms kulturliv i och med att man installerar sitt besöksräknarsystem i Stockholms Kulturhus med uppåt 2,5 miljon besökare om året. Kulturhuset är den mest välbesökta offentliga platsen i Sverige efter Liseberg i Göteborg. Räknarna finns på ett tiotal ställen i huset.

“Viametrics system passar oss”
-Vi har haft ett äldre system som inte är lika snabbt och avancerat som Viametrics system, säger Kim Duvarci, som är statistik koordinator. Nu kan vi på ett bra sätt överblicka besöksströmmarna, veta vilka tider man kommer till oss och vilken arbetsbelastning vi har. Det sker ständiga förändringar i vår planering och utställningar kommer och går, därför passar Viametrics system och inte minst vill många av våra producenter få information och vara uppdaterade.

“Alla stockholmare har någon relation till Kulturhuset”
-Stockholm är en stor marknad för oss. Därför är vi särskilt glada att nu också kunna räkna in Stockholms Kulturhus till våra kunder. Det är hjärtat i Stockholm för många och alla har någon relation till just Kulturhuset. Det är också en utmaning för oss att vår produkt nu används på en så intressant publik plats, säger Niklas Andersson på Viametrics.

Kulturhusnatten och Pridefestivalen
Kulturhuset, som ligger vid Sergels torg och den välkända Plattan mitt i Stockholm är stockholmarnas kulturella kraftstation där man kan få tillgång till kultur av alla de slag. Här ligger också bl.a. Stockholms Stadsteater och Unga Klara. Men också bibliotek, restaurang, café och mängder med utställningar och evenemang. På frågan vilka, som är de största succéerna under de senaste åren lyfter Kim Duvarci fram Kulturhusnatten som håller på till tvåtiden fylld med dans, konst och kulturella begivenheter utöver det vanliga. Men också samarbetet med Pridefestivalen som varit en stor publikframgång.

Kim, vad rekommenderar du för en som inte tidigare besökt Kulturhuset?
-Just nu förbereder vi oss för på vår temasatsning Indien. Men jag måste också nämna vår unika barn och ungaverksamhet – Lava och Rum för barn. Och att vi har fri entré till alla utställningar!

Och du själv då? Vad väljer du att gå på?
-Det blir någon av författarsamtalen på vår Internationella Författarscen. Dit lockar vi världsstjärnor och är det är unikt att kunna få se sin favoritförfattare “live”.

Framöver gör nu också alla som besöker Stockholms Kulturhus en litet, litet avtryck i Viametrics räknare, allt för att servicen och arbetsplaneringen ska kunna bli bättre.